nrdstfasade
Tomannsboligen på Veflingstad ved Stange er Norges største boligbygning av halm. Bygget er en del av et gårdstun ved en økologisk (biodynamisk) drevet gård. Huset er bygget av halm, men med bærende konstruksjoner i ekte bindingsverk (timber frame), dvs bygget av tre med innfelte knutepunkter og tredybler som låsning. Det er verken brukt spiker eller skruer ved konstruksjonen. Ytterveggene er av halm, innvendig pusset med 3 lag leirepuss og utvendig med 2 lag leirepuss og en kalkpuss som ytterste lag. Værutsatte fasader har et ekstra pusslag, forsterket med kumøkk. Boligene er svært godt isolerte med 45 cm brede halmballer som vegger. Leilighetene oppvarmes av hver sin ovn, begge en del av et eksperimentbyggingsprosjekt, med støtte fra Husbanken. En kombinert masseovn/bakerovn/komfyr oppvarmer den nordre boligen, mens en hypokaustenovn oppvarmer felles hall/inngang og den søndre boligen (se ovner).


Miljøtiltak: Å bruke halm som byggemateriale et miljøtiltak i seg selv. Halm er i dag et overskuddsprodukt, som ofte brennes og dermed blir et forurensningsproblem. Øvrige miljøtiltak er: sunne byggematerialer, pustende konstruksjoner, passiv solenergi (åpent mot syd og vest, men lukket mot nord) og to forskjellige miljøvennlige ovner, en hypokaustenovn og en masseovn, som eneste oppvarmingskilde i leilighetene (se ovner og peiser).

Publisert: I Bygg for en ny tid, s.199, i Tun, bygninger og økologi, s.120, i diverse aviser (Aftenposten, Hamar Dagblad, Hamar Arbeiderblad – alle 1998) og tidskriftene Folkevett 5/98 og Bondebladet. Konstruksjonsmetoden er beskrevet i Byggmesteren 9/98 og ovnene er beskrevet i Byggmesteren 11-12/98 og 1/99.

Adresse: Veflingstad gård, 2335 Stange.

Byggherre: Aksel og Alfhild Melbye.

Byggeår: 1998 – 1999 … med stor grad av selvbygging. 

Arkitekt: Sivilarkitekt Alice Reite.

Halmbyggekurs: Sivilarkitekt Rolf Jacobsen og Byggmester Piet Jensen.

Timberframe: Konstruksjonen er prekappet og bygget av byggmester Anders Frøstrup.

hovedhus og halmhusinngang common area

Plan Veflingstadsydfasade

veggerhypokaustenovn

masseovntimber frame detalj

Boliger

 • Bærum

  Bærum

  2 eneboliger på samme tomt, 1985
 • Strømmen

  Strømmen

  Oslo, 1987
 • Hosle

  Hosle

  Bolig med fleksibel planløsning, mulighet for flere hybler. Sudt hus med naturlig ventilasjon. Godt isolert og diffusjonsåpen konstruksjon. Halvklimatisert drivhus
 • 1

Halmhus

 • 1

Ombygging av boliger

 • Ombygging av enebolig til tomannsbolig, Smestad, Oslo

  Ombygging av enebolig til tomannsbolig, Smestad, Oslo

 • Bolig og tannlegepraksis, Tofte

  Bolig og tannlegepraksis, Tofte

 • 1

Leiligheter

 • 1

Ovner og peiser

 • 1